Så ofarlig är gentekniken
FAO, Food and Agriculture Organization, säger att bioteknik som innefattar genetik kan förbättra möjligheterna att öka matproduktionen inom jordbruket, skogssektorn och fisket för att möta behoven från en växande världsbefolkning.
Bland annat forskas det kring möjligheterna att modifiera grödor som behöver mindre vatten och klarar högre salthalter. Dessutom kan vaccin bli bättre och grödor näringsrikare med hjälp av genetik. Ris har till exempel genmodifierats till att innehålla högre halter vitamin A och järn. Det har förbättrat många låginkomstsamhällens folkhälsa.
Dock finns det potentiella risker med genteknik som FAO tydligt uppmärksammar. Trots dessa potentiella risker uttalar FAO sig enligt följande: ”I dagsläget anser FAO att det inte finns någon anledning att förbjuda användningen av modern bioteknik inom mat- och jordbrukssektorn. Miljö- och hälsofördelar, exempelvis minskad användning av kemiska bekämpningsmedel, byte till mindre giftiga bekämpningsmedel, och ökad anpassning till miljövänligt jordbruk, har ökat i samband med introduceringen av modern genteknik. Än så länge har de genmodifierade matvarorna som introducerats på marknaden inte visat sig ha några negativa effekter på människans hälsa.” http://www.faonorden.se/start.asp?sida=8086.
Dessutom uppmuntrar FAO till större utbyte av kunskap inom genetikforskningen samt klargör vikten av att enskilda aktörer inte patenterar grödor med specifika egenskaper i jakten på profit.
Axel Nordström Cederholm
Källa:
http://www.faonorden.se/start.asp?sida=8086
12-12-09
Kommentarer
Trackback