Allmänt om ris
Allmänt om ris
Nedanstående är utklipp från Nationalencyklopedins artikel om ris samt Naturhistoriska riksmuseets ”Den virtuella floran”
”ris (latin ory´za, av grekiska o´ryza, troligen av orientaliskt ursprung), Ory´za, släkte gräs som omfattar ca 20 arter och förekommer i tropikerna. Den viktigaste arten är ris (O. sati´va), som är en ettårig, ca 1 m hög stråväxt med sträva, ca 2 cm breda och uppemot 30 cm långa blad och enblommiga, något hoptryckta, ibland borstförsedda småax i en 20–30 cm lång, yvig och något hängande vippa.” Nationalencyklopedin
”Artnamnet sativa betyder odlad och kommer av latinets satus (sådd).” Den virtuella floran – Naturhistoriska riksmuseet
”Ris ställer höga krav på temperatur, närings- och vattentillförsel. Bergris fordrar hög nederbörd och odlas främst i regnskogsområden. Temperaturanspråken är lägre än hos sumpris, som odlas i vattentäckt slam med ett vattenstånd av 15–30 cm vid planteringen. Odling av sumpris kräver en temperatur av 25–30 °C. Efter risets blomning sänks i allmänhet vattennivån, så att fälten ligger torra vid skörden. Odlingsmaterialet är mycket varierande och tiden mellan sådd och skördemognad kan vara från 3 till 9 månader. Skörden sker ofta med skära, i USA och Australien med skördetröska. Den tröskade produkten, som omges av agnarna, kallas liksom själva risplantan paddy.” Nationalencyklopedin
Axel Nordström Cederholm
Källa:
http://www.ne.se/lang/ris/294172?i_whole_article=true
12-12-2009
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faba/medic/medisat.html
12-12-2009